Primul satelit românesc GOLIAT va fi lansat în spaţiu de ESA

ianuarie 21, 2012 § Lasă un comentariu

Goliat

Un program al Agenţiei Spaţiale Românești (ROSA) desfășurat pe durata a trei ani, între 2005 și 2007, s-a concretizat prin realizarea primului microsatelit artificial românesc, GOLIAT, care va fi lansat de Agenția Spaţială Europeană (ESA) pe 9 februarie, de la baza aerospaţială Guyanais, din Guyana Franceză.

Aparatul de sorginte românească va ajunge pe Orbita Terestră Joasă la bordul noii rachete europene VEGA, în care se și află deja integrat alături de alţi șapte sateliţi care, alături de GOLIAT, beneficiază de un loc gratuit în misiunea spaţială europeană.

Deși momentan lansarea este programată pentru data de 9 februarie, între orele 12 și 14, ora României, membrii ROSA nu exclud posibilitatea unei amanări a misiunii în eventualitatea manifestării unor condiţii atmosferice neprielnice. În acea situaţie, lansarea va fi reprogramată pentru luna aprilie.

GOLIAT este un satelit cubiform cu latura de 10 centimetri și o masă de un kilogram. El va fi ridicat până la altitudinea de 1.450 de kilometri pe orbită deasupra Pământului, de unde va începe să comunice cu infrastructura de la sol (Institutul Măgurele) după 30 de minute.

Garantat, satelitul va fi funcţional și își va păstra poziţia pe orbită vreme de șase luni de zile. După acest punct, este posibil ca în orice moment să se piardă legătura cu el și, ca urmare a frecării sale cu atmosfera terestră, chiar să ia foc. Potrivit lui Marius Ioan Piso, șeful ROSA, costurile oficiale ale proiectului GOLIAT s-au ridicat la 1,5 milioane de lei. Principalul scop al lansării este unul educaţional și experimental.

Sursa: Revista Stiinţă si Tehnică.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Primul satelit românesc GOLIAT va fi lansat în spaţiu de ESA at Cartusierul.

meta

%d blogeri au apreciat asta: